Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket megújult adatvédelmi szabályzatunkban.
Menü

Teljes spektrumú LED növényvilágítás

Teljes spektrumú LED növényvilágítás A LED-ek térhódítása a növények megvilágítását sem hagyta változatlanul. Pár éve kezdtek terjedni a LED növényvilágító lámpák, azonban a hatásfokuk nem mindig volt elegendő ahhoz, hogy a hagyományos fényforrásokat leváltsák. Üvegházi termesztésben terjednek, de az áruk miatt elég lassan, azonban a fejlesztésekbe ölt dollármilliárdoknak hála, folyamatosan javul az ár/teljesítmény viszony.

 

A Lumileds pár hónapja jelentette be a Sunplus LED termékcsalád legújabb tagját, a mid-power Luxeon Sunplus 2835 LED-et, rögtön 8 féle árnyalatban. Érdekesség, hogy megjelent a széles sávú „Horticultural White” az eddigi Purple és Lime LED-ek mellé általános célora. A Deep Red + Far Red + Royal Blue trió és a széles sávú LED-ek keverésével hiperfinoman hangolható a különféle növényeknek szánt spektrum.

A Sunplus 2835 LED-eket a kis teljesítmény miatt elsősorban olyan alkalmazásokhoz ajánlják, ahol kis távolságból kell világítani nagy felületet. Ezzel a LED-el nagyon könnyű dolgozni, a tokozása iparági szabvány, el is készítettük első modulunkat.

A panelt a Luxeon 2835 Sunplus "Horticultural White" széles spektrumú LED fényforrással szereltük. A modul annyiban speciális, hogy nem a hagyományos kék-vörös LED-eket használtuk, mert új kutatások bebizonyították, hogy a növényeknek szüksége van a teljes spektrumra az optimális növekedéshez.

A LED szemmel láthatóan fehéren világít, de ha megnézzük a spektrumot, 450 és 660 nm környékén nagy csúcsot látunk, ezeken a hullámhosszokon van a fotoszintézisben résztvevő receptorok elnyelésének maximuma.

A fehér fény azért is fontos, mert láthatóvá válnak a színek, nem úgy, mint a kék+vörös LED kombináció esetében, ahol lilás fényben úszik az egész helyiség, és külön fényforrást kell alkalmazni a növények vizsgálatára.

A panelt javasoljuk otthoni használatra növények teleltetéséhez, irodaházakban zöld szigetek és zöld falak megvilágításához, beltéri kertészetek fényforrásának, valamint fűszernövények neveléséhez.

A LED modult alapesetben 24VDC tápfeszültségre gyártjuk, a LED-ek áramfelvétele 120 mA-re van beállítva. A panel teljesítményfelvétele 20W, LED profilokban is tökéletesen lehet használni, a két végén levő gyorscsatlakozókkal könnyedén sorolható.

A NYÁK alapja alumínium lemez (MCPCB), kiváló hővezetéssel, nagyobb teljesítményre is használható. Mivel a LED-ek elméleti maximális üzemi áramerőssége 480 mA, ezért a növényvilágító LED panel teljesítménye többszörösére növelhető, vagy áramgenerátoros üzemben is használható. A panelen levő ellenállások változtatásával, vagy 0 ohm-ra cserélésével lehet emelni a teljesítményt és a fényerőt. Kérjük, minden esetben kérje ki tanácsunkat egyedi megoldások keresése esetén.

FIGYELEM! A LED PANEL KIZÁRÓLAG HŰTŐBORDÁN vagy megfelelően méretezett alumínium profilban használható. Csak úgy szabad üzemeltetni, hogy a megfelelő tápegység szekunder körét rákapcsoljuk a panelra, és utána szabad csak a 230V hálózatra kötni.

A panel fényforrása: Luxeon Sunplus 2835 LED adatlap

A modult bármilyen 2835 SMD LED-el le tudjuk gyártani, ha egyedi növényvilágítási spektrumra, vagy általános világítási célra szükséges nagy teljesítményt beépíteni. Egyedi igények esetén bármilyen formájú modul fejlesztését vállaljuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Blog Heti újdonságok

Keresés