Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket megújult adatvédelmi szabályzatunkban.

Philips Hue 24V LowVolt intelligens kültéri világítási rendszer

Philips Hue 24V LowVolt intelligens kültéri világítási rendszer

Intelligens és biztonságos kültéri világítási megoldást keresel? Itt az ideje, hogy megismerd a Philips Hue LowVolt kültéri LED termékcsaládját, amely amellett, hogy 24V törpefeszültségű, sokoldalú lehetőséget kínál kertvilágítási rendszered kialakítása során.

A Philips Hue intelligens világítási rendszer számos lehetőséget kínál a kényelmes otthoni világítás területén. Használata és beállítása hihetetlenül egyszerű, nincs szükséged másra, mint egy vagy több Hue lámpára, egy Hue Bridge központi egységre, valamint egy mobil eszközre, amelyen a Hue alkalmazás segítéségével, Zigbee-protokollon keresztül párosíthatod, majd vezérelheted intelligens fénye(i)det.

A Philips Hue mára már a legtöbb kényelmi szolgáltatást nyújtó alkalmazással együttműködik, a tavalyi évben például a Spotify és a Philips Hue közös integrációjáról adtunk hírt. A Hue rendszer gyárilag HomeKit kompatibilis, emellett a Hue Bridge megléte mellett Amazon Alexa, Google Home hangvezérléssel is szabályozhatod eszközeidet, vagy akár IFTTT szabályokat is könnyedén létrehozhatsz, így például beállíthatod azt is, hogy egy Messenger üzenet érkezésekor kék fénnyel világítsanak Hue okos fényforrásaid. Fejlett automatizálási lehetőségekkel (geofencing, időzítések) rendelkezik, ezáltal nem okozhat gondot a személyes rutinok kialakítása sem.

 

Miért érdemes törpefeszültségű kerti világítást választani?

A 24V-os kertvilágítási rendszerek első számú előnye a hagyományos 230V-os lámpákkal szemben, hogy abszolút biztonságosak. Amennyiben véletlenül megsérül a kábel, akkor is maximálisan védve érezheted önmagadat, családodat és háziállataidat a kertben, hiszen a 24V-os kialakítás nem okoz egészségkárosodással járó sérülést. Ebből adódóan telepítése is sokkal egyszerűbb, ugyanis egy kis tehetséggel, nincs szükség szakember segítségére a kertvilágítási rendszer telepítéséhez. A Philips Hue LowVolt speciális vízálló IP67 tápegységeknek, toldókiegészítőknek és IP44 és IP65 fali, álló és leszúrható LED lámpatesteknek hála, DIY módon magad is könnyedén megoldhatod otthon.

 


Philips Hue LowVolt IP67 vízálló csatlakozás

Philips Hue 24V biztonságos kültéri világítási rendszer

 

 Ugrás a Hue LowVolt termékekre >>

 

Milyen termékekből áll a Philips Hue 24V Low Volt rendszer?

Amennyiben Philips Hue 24V kültéri világítási rendszert tervezel, a következő 3 terméktípus áll rendelkezésre a kezdéshez:

  • Megfelelő méretű tápegység: A Philips Hue kétféle IP67 kültéri tápegységet kínál a LowVolt rendszerhez, egy 40W-os, illetve egy 100W-os terméket. A kiválasztott lámpatestekhez teljesítményéhez méretezve kell kiválasztani a szükséges tápegységet.
  • Kábelek, elágazások: Szintén teljesen egyedi az, hogy kinek mennyi és milyen hosszúságú kábelre, illetve mennyi elágazásra van szüksége. Ehhez egy 2,5 méteres, illetve egy 5 méteres hosszabbító kábelt, valamint egy IP67-es T elosztó elemet kínál a gyártó.
  • Törpefeszültségű Hue lámpatestek: A Philips Hue számos 24V-os kültéri lámpát kínál a rendszeren belül, ilyenek például a Lily és a Lily XL lámpacsalád tagjai, ilyen a Calla is, amelyből az idei év elején jelent meg a fekete színű mellett az inox változat is, az Impress lámpacsalád egy fali és leszúrható változata, végül pedig az Amarant kültéri falmosó fénye, amely a tavalyi évben debütált.

 


Philips Hue Calla inox lámpatest

Philips Hue Amarant falmosó fények

 

 Ugrás a Hue LowVolt termékekre >>

 

Minden Philips Hue LowVolt 24V-os törpefeszültségű okos kültéri lámpa tartalmazza alapból a szükséges vízálló csatlakozókábelt. (Toldás esetén szükséges a hosszabbító kábelek használata.) Emellett fontos odafigyelni, ugyanis a forgalomban lévő Philips Hue LowVolt lámpák között találhatunk alapszetteket és bővítőket. Ez annyit jelent, hogy az alapszettek tartalmaznak tápegységet is, míg a bővítők a már meglévő szettek bővítésére szolgálnak és a csomagolásuk nem tartalmaz tápegységet.

Amennyiben elakadnál a szükséges lámpatestek és kiegészítők kiválasztásában, kérd szakértő kollégáink segítségét a Philips Hue LowVolt kültéri világítási rendszered pontos méretezésében!

 

Hogyan kezdj neki a LowVolt rendszer telepítésének?

 


Videó forrása: Signify YouTube csatorna

 

Ahogy a videóban is jól látszik, amennyiben megvannak a szükséges elemek, csupán néhány egyszerű lépésből áll a Philips Hue LowVolt rendszerének kialakítása:

  1. Helyezd el a lámpá(ka)t, ahová eltervezted, ügyelve arra, hogy egy lámpatest mindig legyen legalább 50 méter közelségben a házon belüli Hue lámpáddal vagy a Hue Bridge központi egységeddel. (Ez azért van, mert a Philips Hue rendszer egy Mesh-hálózat, amelyen belül minden lámpa Zigbee jeltovábbítóként funkcionál. Amennyiben túl messze helyezed el a lámpát, a Hue Bridge nem lesz képes kommunikálni az eszközöddel és a jeltovábbítás megszakad.)
  2. Csatlakoztasd a lámpát a tápegységhez, amennyiben a távolság miatt szükséges, használj hosszabbító kábelt a lámpatest és a tápegység összekötéséhez.
  3. Kültéri csatlakozóaljzat segítségével helyezd áram alá a tápegységet.
  4. Végül, add hozzá a fényeket a rendszerhez a Hue alkalmazásban.

 

 Ugrás a Hue LowVolt termékekre >>

 

Hogyan válassz tápegységet?

A megfelelő tápegység kiválasztásához a lámpatestek csomagolásán, illetve specifikációjában feltüntetett teljesítményértékeket kell összeadni. Figyelj arra, hogy egy esetleges bővítés alkalmával, előfordulhat, hogy a tápegységből is nagyobb teljesítményűre lesz szükség!

 

Két példa segítségül a méretezéshez:

40W-os Hue LowVolt tápegységhez
A mintán látható LowVolt rendszerhez kétféle lámpát, Hue Lily spotlámpákat és Calla lámpákat alkalmazunk. Minden lámpatest egyenként 8W teljesítményű.

Így fest a mögöttes matematika: Lily (3x8W) + Calla (2x8W) = 40W


Kép forrása: philips-hue.com

100W-os Hue LowVolt tápegységhez
Ezen a példán egy 100W-os tápegységre méretezett Hue LowVolt rendszert láthatsz. Itt háromféle lámpát, Hue Lily spotlámpákat, Calla lámpatesteket, valamint egy 2 méteres Outdoor Lightstrip kültéri neon LED szalagot tervezünk képzeletbeli rendszerünkbe.

Íme a matek: Calla (6x8W) + Lightstrip (1x19W) + Lily (3x8W) = 91W


Kép forrása: philips-hue.com

 

 Ugrás a Hue LowVolt termékekre >>

Kiemelt kép forrása: Signify

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog hue-blog