Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket megújult adatvédelmi szabályzatunkban.

Kapcsold lámpáidat akár a kanapéd kényelméből!

2023. 02. 10. 14:25:00
Kapcsold lámpáidat akár a kanapéd kényelméből!

A LED világítástechnika rohamos fejlődése rengeteg olyan praktikus megoldást hozott magával, amely nagyban hozzájárul mindennapi rutinunk komfortosabbá tételéhez. Ilyen kiváló innováció a távirányítóval vezérelhető világítás is, amely teljes kontrollt ad a kezedbe lámpáid és fényforrásaid távvezérlésére. Ismerd meg velünk egy kicsit jobban a távirányítóval vezérelhető lámpák témakörét!

A távirányítható világítás kiváló megoldás otthonunk belső tereiben és kültéren egyaránt. Vitathatatlan előnyük az a komfortérzet, amelyet a funkciójukból adódóan nyújtanak. Segítségükkel könnyedén vezérelheted lámpáidat és fényforrásaidat anélkül, hogy minden alkalommal a fali kapcsolóhoz kelljen szaladgálnod. Sőt talán olyankor érezzük a leginkább, milyen szuper találmány a távvezérelhető lámpánk, amikor lefekvés előtt már jól bekuckóztunk az ágyba és csak később vesszük észre, hogy a villany sajnos felkapcsolva maradt.

 

Távrányítóval vezérelhető lámpák Hue DimSwitch
Kép forrása: Signify

 

Amikor távirányítható fényekben gondolkodunk, többféle opciónk is van ennek kivitelezésére. Lehetőségünk van arra, hogy meglévő, hagyományos cserélhető fényforrásos lámpáinkat „okosítsuk” távirányítóval vezérelhető fényforrásokkal, illetve azt is megtehetjük, hogy beépített LED-del szerelt lámpákat választunk, amelyek távirányítóval kapcsolhatóak.

Fontos tudni, hogy amikor távirányítható lámpákról beszélünk, tudnunk kell, hogy ez egy általános fogalom, amely többféle típust foglal magába. Ezen változatok közül találhatjuk meg a számunkra legideálisabb távirányítható lámpát.

Vedd figyelembe, hogy a következő funkciókat egy piramisként érdemes értelmezni, amelynek legaljával kezdünk, míg az azt követő funkciók mind-mind az azt megelőző megléte mellett plusz funkcióként kerül a termékek távirányítójára. A különböző távirányítók csak az adott gyártó, azzal kompatibilis termékeihez, termékcsaládjaihoz használhatóak, amennyiben nem vagy biztos a választásban, mindenképp kérd szakértő kollégáink segítségét!

 

Ugrás a távirányítható lámpákhoz

 

Távvezérlés

Léteznek olyan lámpák, amelyeket a távirányító segítségével kizárólag fel- és lekapcsolni tudunk. Ezek a teljesen alap modellek általában kedvezőbb árfekvésűek, mint a több extrával rendelkező társaik. Ezt a típust azoknak ajánljuk, akik bőven megelégszenek a távvezérléssel, nincs igényük egyéb beállításokra.

 

Eglo Connect.z távvezérelhető lámpák
Kép forrása: Eglo

 

Fényerőszabályzás

A ki- és bekapcsolás mellett szintén közkedvelt funkció a fényerőszabályozás. Az erre alkalmas lámpák esetén a távirányító gombjai lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos mértékben csökkenthessük és növelhessük lámpáink és fényforrásaink fényerejét az aktuális hangulatunknak, fényigényünknek megfelelően.

 

Fényerőszabályzás távirányítóval
Kép forrása: nordlux.com

 

Ezáltal remekül beállíthatjuk, hogy akár az otthoni munkavégzés vagy konyhai előkészítés során egy erősebb fényt, ugyanakkor egy kellemes késő délutáni családi összejövetel alkalmával egy kicsit meghittebb megvilágítást teremthessünk a fények tompításával.

 

Színhőmérséklet- és/vagy színbeállítás

A fényerő mellett, egyes lámpák fényének színhőmérséklete is állítható. Ilyenkor egy távirányító segítségével adott tartományon belül, de legtöbb esetben a hidegfehér árnyalatoktól, a természetes fehéren át, az egészen meleg tónusú fényig van lehetőségünk válogatni. Ezeket mi az úgynevezett Tunable White, azaz változtatható fehér színhőmérsékletként jelöljük lámpáink és fényforrásaink esetében.

Mára már nem csak fehér fényben gondolkodhatunk, hiszen a piacon számos színes (RGB) lámpát és fényforrást, valamint olyan úgynevezett RGBW termékek is találhatunk, amelyek a színek mellett színhőmérséklet-szabályozható fehér fényeket is kínálnak. Ezeket általában egy távirányító segítségével, egy előre megadott színskáláról állíthatjuk be.

 

Színhőmérséklet-szabályozás és színbeállítás távvezérléssel
Kép forrása: de.paulmann.com

 

Az ilyen világítás akkor jöhet kapóra, amikor egy adott helyiség többféle funkciót is ellát. Vegyünk példaként egy amerikai konyhás nappalit. Könnyen előfordulhat, hogy az itt elhelyezett étkezőasztal a kellemesebb, meleg fényt igénylő étkezés, beszélgetés, esetleg olvasás mellett a mindennapi munkavégzés és a délutáni tanulás színhelyéül is szolgál, ezen tevékenységek sokkal inkább igénylik a koncentráció serkentésére alkalmas természetes fehér fényt.

Ugyanakkor, abban az esetben, ha extra igényként, akár egy buli alkalmával szeretnénk megfűszerezni a hangulatot, akkor olyan típust érdemes választani, amely különböző színek beállítására is használható.

Ugrás a távirányítható lámpákhoz

 

Mobilról is vezérelhető lámpák

Szeretnénk általánosságban kiemelni, hogy a legtöbb termék, amely távirányítóval vezérelhető, alapvetően telefonos applikációval is működtethető. Ilyen a Philips Hue okos termékeknél a Hue és Hue Bluetooth alkalmazás, az Eglo Connect.z (korábban Connect) termékcsalád esetében az Awox, vagy a Lutec Connect alkalmazás az azonos elnevezésű termékvonalhoz.

 

Lutec Connect mobilapplikáció világítás távvezérlésre
Kép forrása: lutec.com


 

Távirányító tartozék

Sokszor előfordul, hogy egy távirányítóról több terméket is vezérelhetsz egyidejűleg. Ilyen példaként a Lutec Connect lámpák, az Eglo korábban -C, mára -Z jelölésű Connect.z, illetve a régebben elérhető -A szimbólummal ellátott Access termékcsaládjai. Olyan esetekben, amikor egy távirányítóról több terméket is tudsz irányítani, a gyártó általában nem csomagol minden lámpához és fényforráshoz külön távirányítót, ilyenkor ezt a lámpák és fényforrások mellé meg kell vásárolni. Igyekszünk ezeket világosan jelezni webáruházunkon, azonban, ha mégsem lennél biztos abban, vajon kapsz-e távirányítót a termékhez, mindenképp érdeklődj ügyfélszolgálati kollégáinknál és megválaszoljuk kérdéseidet.

 

Ugrás a távirányítható lámpákhoz

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog