Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket megújult adatvédelmi szabályzatunkban.

3+1 tipp az ideális fürdőszobai világításhoz

2023. 01. 30. 09:00:00
3+1 tipp az ideális fürdőszobai világításhoz

A fürdőszoba sokszor indokolatlanul kevés hangsúlyt kap a világítástervezés során, annak ellenére, hogy ez az a helyiség, ahol ébredés után kezdetét veszi a napi rutinunk, ugyanakkor egy fárasztó nap után általában szintén a fürdőt látogatjuk meg utoljára, mielőtt nyugovóra térnénk. Éppen ezért a „megúszós” megoldások helyett most összeszedtük, miket érdemes figyelembe venni az ideális fürdőszobai világításhoz.

1. Vedd figyelembe a fürdő adottságait!

A fürdőhelyiség optimális megvilágítása nem kis feladat, hiszen számtalan mindennapi tevékenységünk színteréül szolgál. Ezen teendőinkhez pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű fény. Ahhoz, hogy minden napszakban ideális megvilágítást alakíthassunk ki, fontos felmérni a helyiség természetes tulajdonságait.

 

Tervezés a fürdőszoba természetes adottságainak figyelembevételével
Kép forrása: pexels.com/Jean van der Meulen

 

A tervezés során fontos ismerni az alapterületet és a belmagasságot, ugyanis ezek alapján tudjuk felmérni, hogy pontosan mennyi fényre is van szükség az optimális fényviszonyokhoz.  Emellett az ablakok mennyiségét és elhelyezkedését is számba kell vennünk, hiszen sokszor előfordul, különösen a régi épületek és panellakások esetén, hogy a fürdőszoba egyáltalán nem rendelkezik ablakokkal, ezáltal beáramló fény híján nappal is szükség van mesterséges megvilágításra. Azok, akik természetes fényben gazdag fürdőszobával rendelkeznek szerencsésebb helyzetben vannak, ugyanis nekik általában csak az esti órákban kell villanyt kapcsolniuk.
 

Ugrás a fürdőszobai lámpákhoz


2. Ügyelj az IP védelemre!

Az egyik talán legfontosabb szempont a fürdőszobai megvilágítás kialakítása során az, hogy megfelelő víz-védelemmel ellátott termékeket válassz. A fürdő különböző pontjain eltérő mértékben érheti víz a lámpáidat, azonban a pára minden esetben jelen van, ezért érdemes legalább IP44-es víz-védett fürdőszobai lámpa megoldásokban gondolkodni.

 

Fürdőszobai tükörmegvilágítás
Kép forrása: philips-lighting

 

A mellékelt illusztráció egy átlagos fürdőszobát ábrázol, amelyen jól látszik, hogy a tükör felett, illetve a mennyezeten elegendő az IP20, IP23, illetve IP44-es fürdőszobai lámpák elhelyezése, ugyanis ezeken a pontokon csekély az eshetősége annak, hogy víz érje őket. Ezzel szemben a tusoló és a kád környékén már más a helyzet, ott sokkal magasabb a vízzel való érintkezés esélye, emiatt azokon a pontokon IP65 és IP67 védelemmel ellátott termékek ajánlottak.

 

IP védelem és zónák a fürdőszobában
Kép forrása: de.paulmann.com

 

Mindezek mellett természetesen figyelembe kell venni az egyéni szokásokat is. Ha tudod, hogy nálatok a családban van olyan személy, akinél alkalomadtán a fürdés során még a tus is elszabadul, akkor ezzel mindenképp érdemes számolnod a helyiség világításának tervezése során.
 

Tovább a fürdőszobai lámpákhoz


3. Használj LED lámpákat és fényforrásokat!

Talán bele sem gondoltál még, hogy egy nap hány alkalommal kapcsolod fel és le fürdőszobai lámpáidat. Megsúgjuk, többször, mint más helyiségekben! Ennek tudatában már érthető is, miért javasoljuk a korszerű és energiatakarékos LED megoldások használatát. Amennyiben fontos számodra az energia- és költséghatékony megvilágítás, mindenképpen nézz szét beépített LED-es fürdőszobai lámpáink között. Ha a cserélhető fényforrásos termékekre esküszöl, válassz mindig LED fényforrást fürdőszobai lámpáidba is!

 

Korszerű fürdőszobai fények LED világítással
Kép forrása: de.paulmann.com

 

+1. Találd meg az ideális fürdőszobai világításodat nálunk!

Válogass fürdőszobai lámpa kategóriánk között és leld meg a fürdőszobád megvilágítására legalkalmasabb fali és mennyezet lámpákat, tükörmegvilágítókat, függesztékeket, vagy az olyan beépíthető megoldásokat, mint az IP65 Spotsystem, amely egy süllyesztett spotlámparendszer cserélhető design előlapokkal. Dekorációs és általános világítási célokra is válaszd hidegburkolatba építhető csempeprofiljainkat és projekt minőségű LED szalagjainkat.

Amennyiben segítségre lenne szükséged, kérd szakértő kollégáink segítségét a választáshoz! Az elérhetőségeinket a lap tetején és alján is megtalálod.
 

Tovább a fürdőszobai lámpákra

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog