Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket megújult adatvédelmi szabályzatunkban.
Menü

Néhány szó a Philips Hue színkeveréséről

Néhány szó a Philips Hue színkeveréséről A Philips HUE rendszerről sokan gondolják, hogy néhány túlárazott okostelefonról vezérelhető RGB LED színváltós lámpa, amikből tucatszám lehet a webshopokban pár ezer forintos megoldásokat venni, és teljesen felesleges egy kisebb vagyont kifizetni azért, hogy a lakás világítását lecseréljük a HUE rendszerre.

Természetesen vannak wifi-n keresztül vezérelhető RGB E27 LED lámpák sokkal olcsóbban, melyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy színes hangulatfényeket varázsoljunk a nappaliba, vagy partyfénynek használjuk a kertben.

A HUE rendszer annyiban különbözik az elterjedt RGB LED fényforrásoktól, hogy világítási célra fejlesztették, ezért meg kell felelnie pár fontos alapkövetelménynek:
- megfelelő fényerővel rendelkezik
- a színvisszaadása a szükséges vizuális komfort miatt min. 80.

A HUE fényforrások közül a 'White and Color Ambience' jelölésűek alkalmasak színkeverésre és világításra is. Ebből a családból E27 és GU10 foglalatúakat gyárt a cég.


A HUE színes fényforrások tökéletesek hangulatvilágításra, 16 millió színt képesek kikeverni. Emellett a gyári leírás szerint fehér szín használata esetén 2200K és 6500K színhőmérséklet között állíthatók. Ez hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy a LED fényforrásunk fehér árnyalatait a narancsos gyertyaláng és a déli napfény árnyalata között tudjuk szabályozni. Tesztjeink során bebizonyosodott, hogy a fehér árnyalatok gyönyörűek, mentesek a kékes, narancsos, stb elszíneződésektől, az otthoni világítási komfortja tökéletes és a színvisszaadásuk is nagyon jó.

Hogyan lehet elérni ezt kevert színekkel? Mindenki látta már, hogy ha hagyományos piros, zöld, kék LED-et használunk fehér színű fény előállításához (RGB színkeverés), a végeredmény egy fakó szín lesz, ami otthoni és irodai világítási célra tökéletesen alkalmatlan.

A kérdés, hogy miként lehet technológiailag egy lámpában a fehér fény széles tartományát előállítani minőségi színkeveréssel együtt úgy, hogy a lámpánk fogyasztása is elfogadható maradjon?

Egy karika lime?

A Lumileds 2014-ben bemutatott egy új színes zöldessárga LED-et, a Lime fantázianevűt, melynek domináns hullámhossza 560 nm. A lime LED-et ugyan fehér fény előállítására fejlesztették ki, de önmagában nem használható, mert a színe zöldessárga. Ellentmondásos, nem?

Nézzük meg a következő ábrát, amelyen egy grafikonra helyeztük a szem érzékenységét és néhány LED spektrumát. Az emberi szem érzékenysége világosban pont a lime LED domináns hullámhosszánál a legmagasabb. Fontos tudni, hogy a szem fényérzékenysége függ a fény hullámhosszától, tehát pl. ugyanolyan teljesítménnyel sugárzó zöld színű fényforrást erősebbnek látunk mint egy kéket vagy pirosat. Ez az oka annak, hogy a fényteljesítményt nem watt-ban, hanem lumenben (lm) adják meg. A hivatalos neve: fényáram.

Philips Hue színkeverés - Lime LED

A lime LED tehát az emberi látás szempontjából a lehető leghatékonyabb, ezáltal leggazdaságosabb is. A jelenlegi piacon kapható lime LED-ek kb. 200 lm/W fényhasznosítással rendelkeznek. Ráadásul a lime LED nem szűk spektrumot sugároz, mint a hagyományos kék, zöld, piros LED-ek, hanem PC technológiával készült (foszfor-konverzió: a fehér LED-hez hasonlóan kék LED chip gerjeszt egy speciális összetevőjű foszfort). Ennek köszönhetően a látható fény spektrumából szinte minden összetevőt tartalmaz. Ez miért fontos? Mert egy kis piros vagy sárga fény hozzáadásával megkaphatjuk a kívánt gyönyörű fehér fényünket. Az ábrán halványan jelöltük a kék, zöld, piros LED-ek spektrumát, ezekkel összehasonlíva látszik, hogy a lime milyen széles tartományban sugároz.

A fehér fény rengeteg árnyalata

Erre a LED-re alapozva tehát magas hatásfokkal, magas színvisszaadású állítható spektrumú fehér fényt tudunk ellőállítani. A Lumileds szerint 2250K-2950K közötti színhőmérséklet-tartományban elérhető a CRI>90 színvisszaadási index is. Ha 3000K körüli fehér fényt szeretnénk RGB színkeveréssel előállítani, akkor a CRI 20 körül lenne. Emellett 1800K-6500K közötti fehér színű fényt is elő lehet állítani kiemelkedő fényhasznosítással. A Hue rendszer 5 db. lime, 2 db. kék és 4 db. narancsvörös LED-et használ a színes és fehér fény előállítására.

Philips HUE E27 LED nyák szétszedve
Philips HUE E27 LED fényforrás nyomtatott áramköri lapja

Egyetlen dolgot kell észrevennünk a lime LED használatakor, és ez a Philips HUE egyik tulajdonsága is: Mivel a zöld fény helyett sárgászöldet használ a színkeverésnél, ezért az erős fűzöld-közeli árnyalatokat nem lehet kikeverni, a zöldes színek fakóbbak lesznek. A széles spektrum miatt a telített színek helyett pasztell árnyalatokat kapunk. Valójában otthonunkban pontosan ezekre van szükségünk: megnyugtató színekre, a fehér fény különböző árnyalataira, amik elősegítik a pihenést, kikapcsolódást, nyugodt munkavégzést.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog hue-blog

Keresés