Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket megújult adatvédelmi szabályzatunkban.

Hue Hétfő 22: Teljes LED étteremvilágítás tablet vezérléssel? Megcsináltuk!

2017. 04. 10. 11:49:52
Hue Hétfő 22: Teljes LED étteremvilágítás tablet vezérléssel? Megcsináltuk!

A gyulai Park Hotel étterme teljes körű belső átalakításon esett át, és a Ledium Kft. kapta a megtiszteltő feladatot, hogy a világítási rendszert korszerűsítse. A megrendelő és Budai Attila belsőépítész részéről is többféle igény merült fel, így közösen a Philips Hue vezeték nélküli vezérlésű, LED okosvilágítási rendszere mellett döntöttünk. A Philipstől kapott információk szerint ekkora Hue rendszert a világon elsőként mi alakítottunk ki, mely sikerrel üzemel.

Megnézem a többi Hue cikket >>

Az igények

A Park Hotel étterme folyamatosan tart nagyobb rendezvényeket, esküvőket, üzleti találkozókat és emellett a szállóvendégek is használják. A belsőépítész a tulajdonosokkal közösen úgy álmodta meg a helyet, hogy az asztal és székdekoráción, illetve egyéb hordozható látványelemeken kívül kizárólag fényekkel teremtsen hangulatot, bármilyen rendezvényt is tartsanak az étteremeben. Nem lesznek hagyományos krepp papír girlandok, díszítések, létrán egyensúlyozás, csak a LED okosvilágítási rendszer, amely igény szerint programozható. Programozás alatt nem kell bonyolult folyamatokra és számítógépes háttérre gondolni, a XXI. században egy tablet és néhány app segítségével professzionális látványvilágot lehet létrehozni.


Étterem világítás levendula hangulatfényben. Fotó: Bright Side Marketing

 

A tulajdonos régi motoros a vendéglátásban és konkrét igényei voltak a színekkel kapcsolatban, amit jól ki tudtunk egészíteni évtizedes világítási tapasztalatainkkal. Fontos szempont volt, hogy egy vacsora vagy üzleti ebéd nem igényel színes fényeket, jó színvisszaadású fehér világítás is elegendő. A különböző napszakokhoz különböző fehér árnyalatok illenek, egy ebédhez jó választás a déli napfényhez passzoló hidegebb, 4000-5000K színhőmérsékletű világítás, ami energiával tölt fel, a vacsora, pihenés előtti időszak pedig egy lágyabb, sárgásabb 2700K-3000K körüli árnyalatot kíván. Összesítve olyan LED világítási rendszert kerestünk, amely a következőket tudja:

 • Változtatható színhőmérsékletű fehér árnyalatok a komfortos világításhoz
 • Színkeverés (RGB+W)
 • Programozható világítási képek
 • Területekre bontható vezérlés

Több gyártó kínálatát is átnéztük, végül a Philips Hue okosvilágítás mellett döntöttünk. A fenti feltételeket maradéktalanul teljesítette, és az elmúlt években nagyon jó tapasztalatokat gyűjtöttünk össze a vezérléssel és telepíthetőséggel kapcsolatban. Nem kell külön vezérlést kábelezni, Zigbee protokoll alapú rádiófrekvenciás vezérléssel működik, a fényforrásokba be vannak építve a kommunikációs egységek.

Ugyanaz az enteriőr, ugyanazok a lámpák más színárnyalatú fehér LED beállítással. Érezni a hangulatok közötti különbséget.

A tervezés

Az építésszel közösen terveztük meg a kábelezési útvonalakat, mert szempont volt, hogy fizikai kapcsolókkal is le lehessen választani a világítási köröket. A teljes termet a falak mentén körben 2 irányba világító profilba szerelt  Philips Hue LED szalagok színezik, a mennyezeten 16 darab 3 tagú lámpacsoport van és a két hosszanti falon falikarok egészítik ki a látványvilágot.

5 vezérlési kört alakítottunk ki:

 • Felső LED szalag sor + mennyezeti bevilágító
 • Alsó LED szalag sor
 • 1. mennyezeti kör
 • 2. mennyezeti kör
 • 3. mennyezeti kör
 • Falikarok

Összesen több, mint 70 darab külön vezérelhető végpontot alakítottunk ki, ami szinte végtelen variációs lehetőséget biztosít. A lámpacsoportokat, sőt minden egyes lámpát is lehet külön vezérelni, más-más színbeállítást adni neki, de az egyszerű kezelhetőség miatt 2 nagy csoportba szerveztük a világítási köröket is: Mennyezeti és fali csoport, így például a Mennyezet csoport "Barackvirág" beállítása előhívja mind a 3 csillár kör megfelelő világítási képét.


A megvalósítás

Mivel egy központi egység (Philips Hue Bridge) a gyártói ajánlás szerint maximum 50 fényforrást tud vezérelni, ezért két központot kellett beüzemelnünk. Az egyik a mennyezeti E27 LED fényforrásokat, a másik a LED szalagokat és falikarokat vezérli. Két Bridge vezérlése már nem volt egyszerű feladat, de sikerült megoldanunk.

A megbeszélt napon csapatunk felvonult szerelni és programozni. A mennyezeti lámpákat már előkészítették a villanyszerelők, az E27 Philips Hue fényforrásokat és a 2 központi egységet még irodánkban konfiguráltuk, hogy a programozás egy részével ne a helyszínen teljen az idő. A LED szalagokat mi szereltük fel végig, 1 cm széles 6 pólusú szalagkábeleket 2 méter magasban forrasztani nem hétköznapi feladat.

Étterem LED világítás villanyszerelés
A nyersanyag, a félkész állapot és az első beállítások az iPad-en

A LED szalag szerelések közben el tudtuk kezdeni a Hue Bridge eszközök telepítését a lokális hálózatra és a gyors teszteket. Ezután következtek az legegyszerűbb világítási képek kialakításai a mennyezeti lámpáknál. Erre 4 féle színhőmérsékletet programoztunk be: 2200K, 3000K, 4000K, 5000K. Ezzel a négy fehér árnyalattal a napközbeni és esti világítási feladatok megoldhatók.

Estére a LED szalagok is áram alá kerültek, hozzá lehetett adni őket a vezérlési rendszerhez és kezdődhetett a megrendelő igényeinek megvalósítása. Mivel sok lakodalmat tartanak az étteremeben, általában vannak standard elképzelései az ifjú párnak vagy a rendezvényszervezőnek. Van, aki rózsaszín lakodalmat szeretne, és olyan is, aki mindent kékben szeretne látni a nagy napon, ezért ilyen fénybeállításokkal kezdtük feltölteni a világításvezérlés appot. A mennyezeti lámpacsoportokban igyekeztünk mindig egy-egy kör fehér fényt is hagyni, hogy a színes dekor mellett lehessen színeket is látni az asztalokon, a kék színű húsleves nem túl ínycsiklandó látvány.  Szerencsére a Philips Hue elég sok fehér LED-et használ a színek kikeverésekor is, ezért nagyon szépek a pasztell árnyalatok és el lehet kerülni az egyszerű RGB LED szalagok rikító színeit.

Philips Hue LED színbeállítások étterem világításához
Egy installáció - Milliónyi lehetőség

 

Általános elvárás volt, hogy a mennyezeti világítással alakítsunk ki egy színes hangulatvilágítást, és hozzá passzoló kiegészítő színű fénnyel világítsanak a LED szalagok és a falikarok. A Philips Hue rendszer előnye, hogy a LED szalagok és az itt beépített új, 3. generációs E27 LED fényforrások is ugyanazt az R+G+B+W+WW színkeverést használják, így tökéletesen egyforma árnyalatokat lehet kikeverni a falakon és a mennyezeten is.

A világítási körök beállításait úgy alakítottuk ki a tableten, hogy egy fél órás betanítás után az alapvető funkciókat bárki tudja kezelni informatikai előképzettség nélkül is. Előre felvittünk 20 színbeállítást és 4 féle fehéret, amit könnyen ki tudnak választani a tableten, ezáltal egy pillanat alatt át lehet alakítani a déli ebéd világos fehér megvilágítását éjszakai lilás bárhangulattá. A rendszer természetesen animációk futtatására is képes, de jelen esetben erre nem volt igény.

Összességében elmondható, hogy egy egyszerű, kapcsolható megvilágításhoz képest természetesen nagyobb beruházást igényelt a rendszer kiépítése, azonban a személyre szabhatóság, könnyű kezelhetőség, a máshogy nem létrehozható látványvilág alkalmazása viszonylag rövid távon meg tud térülni.


Gyula Park Hotel étterem LED világítás Philips Hue rendszerrelÉtterem világítás természetes fehér fénnyel. Fotó: Bright Side Marketing

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog hue-blog